U spomen na heroje 1. kolovoza 2022. godine održana Memorijalna utrka „Vitezovi Dalja”

U organizaciji URT Nexe Team-a Našice uz potporu obitelji poginulih branitelja Dalja, Hrvatske vojske, Osječko – baranjske županije, Grada Našica te brojnih drugih institucija,  jučer je održana 5. Memorijalna utrka „Vitezovi Dalja” u spomen na heroje koje je neprijatelj okrutno pobio 1. kolovoza 1991. u zgradi Policijske postaje Dalj. Utrka je održana u organizaciji Udruge rekreativnog trčanja “Nexe Team” iz Našica te uz potporu Hrvatske vojske, Ministarstva unutarnjih poslova, obitelji poginulih branitelja Dalja te brojnih drugih institucija. Na utrci su sudjelovali pripadnici Hrvatske vojske i policije, maratonci iz više maratonskih udruga iz Republike Hrvatske, vatrogasci i trkači rekreativci iz Udruge rekreativnog trčanja “Nexe Team”.

Zapalili svijeće za poginule branitelje

Prije polaska za Dalj, sudionici utrke tijekom popodnevnih sati zapalili su svijeće ispred spomen obilježja “Uskrsla Hrvatska” u spomen na sve poginule hrvatske branitelje. Predsjednik Udruge rekreativnog trčanja “Nexe Team” Tomislav Gall obratio se nazočnima te istaknuo zadovoljstvo velikim  odazivom trkača na ovu tradicionalnoj memorijalnoj utrci.

“Ovo je već peta godina kako trčimo ovu važnu utrku s posebnim pijetetom. Sjećam se kad smo prvi puta organizirali, nije nas bilo u ovolikom broju. Uistinu me posebno veseli što danas vidim ovoliko trkača iz cijele Hrvatske koji su došli podržati našu inicijativu da se Hrvatska žrtva i hrvatski mučenik nikada ne zaborave. Ovakve utrke trčimo diljem Hrvatske, a zbog žrtava koje je Dalj podnio tijekom Domovinskog rata, smatrali smo da je zavrijedio jednu posebnu utrku koja je posvećena  „Vezovima Dalja” njih 39 poginulih hrvatskih branitelja u Dalju, mučenički ubijenih 1. kolovoza 1991. kod spomenika.

U Domovinskim razmjerima to se zove hrvatski Alamo, jedan mučan događaj koji jednostavno se ne smije i ne može zaboraviti. Start utrke će biti u Nemetinu kod Križa, a to je inače mjesto najveće razmjene hrvatskih ratnih vojnih zarobljenika. Dionica nam je negdje oko petnaest kilometara, jednim laganim trkom, a dolaskom u Dalj dočekat će nas obitelji poginulih hrvatskih branitelja s kojima poslije utrke imamo jedno zajedničko druženje.” – istaknuo je Gall te dodao da trče pod geslom Da se ne zaboravi, a obzirom da se puno događaja iz Domovinskog rata polako zaboravlja oni trčanjem poručuju da sve žrtve Domovinskog rata nikada ne smiju biti zaboravljene.

40-tak trkača istrčalo 15 km dugu utrku

Sve nazočne pozdravio je predsjednik Udruge dragovoljaca Domovinskoga rata Općine Sunja Ivica Mikulić koji je naglasio nastavak dobre suradnje s Gradom Našicama i URT “Nexe Team”-om. Tom prilikom podsjetio se vremena kad je Sunja bila pogođena potresom te kako su Našičani i Grad Našice uistinu pokazali veliko srce.

„Ovo je peta memorijalna utrka „Vitezovi Dalja”, a naša Udruga dragovoljaca Domovinskog rata Općine Sunja po prvi puta sudjeluje na ovoj utrci koja je od iznimnog značaja. Grad Našice podržava ovakve inicijative te mi pratimo sva zbivanja na ovom područja, pa smo tako bili na Skupštini Udruge dragovoljaca te smo sudjelovali na utrci od Velikog do malog Vukovara u dužini od 305 kilometara. Svojim doprinosom dajemo počast preminulim vitezovima, odnosno 39 hrvatskih branitelja koji su dali svoje živote za Domovinu.”  – kazao je Mikulić.

Predsjednik KUD-a Sunjanka Sunja Stjepan Dragičević zahvalio se organizatoru Tomislavu Gallu predsjedniku Udruge „Nexe Teama” te naglasio važnost ove značajne utrke, jer je Dalj mjesto s posebnim pijetetom te da su svi uistinu ponosni što će istrčati ovu utrku i tako odati počast poginulim braniteljima.

Izvor: Našice TV